Exo-L voorkomt enkelverzwikking met nieuwe vinding

april 14, 2014

TU Delft spin-off EXO-L, onderdeel van het portfolio van Delft Enterprises, lanceert tijdens het YES!Delft Network Event een nieuwe vinding voor de vele mensen die regelmatig een enkel verzwikken.

De EXO -L is een op maat gemaakte kunstenkelband, die voorkomt dat het gewricht zwicht, zonder de bewegingsvrijheid te beperken.

Zo’n zeshonderdduizend Nederlanders verstuiken elk jaar een enkel. De kans op herhaling is groot. Bij het verzwikken van de enkel knakt de voet meestal naar binnen, waardoor de band aan de buitenkant van het gewricht uitrekt en soms zelfs scheurt. De pijnlijke blessure wordt tot nu toe meestal behandeld met een brace of tape om stabiliteit terug te winnen.

“De huidige methoden om verzwikken te voorkomen, zoals bijvoorbeeld het tapen en het dragen van een brace, leggen beperkingen op óf zijn ongemakkelijk in gebruik. EXO-L ondersteunt je enkel op een natuurlijke, anatomische manier, waardoor je enkel wordt beschermd maar tegelijkertijd je normale bewegingsvrijheid wordt behouden”, zegt prof. Dr. Geert-Jan Kleinrensink, hoogleraar Anatomie, Erasmus MC.

Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat tape maar voor korte tijd stevigheid biedt, omdat het uitrekt. Als je het vaak gebruikt kan dat bovendien een dure aangelegenheid worden. Mensen die voor een brace kiezen worstelen daarentegen vaak met de pasvorm en stugheid van het materiaal.

Onderzoek
Dat moest anders, want Marcel wilde gewoon kunnen blijven voetballen. Daarom ging hij tijdens zijn studie aan de TU Delft op zoek naar een waardige vervanger van de lichaamseigen enkelband. Een uitgebreid onderzoek aan de TU en het Erasmus MC, waarin onder meer de anatomie van de enkel werd blootgelegd resulteerde in een kunstenkelband die je “over je eigen voet kunt aantrekken.”

De juiste pasvorm wordt gegarandeerd doordat de EXO-L op maat wordt gemaakt, op basis van een persoonlijke 3D-scan van de enkel en met behulp van 3D-printen. EXO-L wordt bevestigd aan de sportschoen met een band die je op de juiste spanning kunt brengen.

In de webshop kun je een ‘customized’ enkelband bestellen, in je favoriete kleur en met een persoonlijke gravure. Dat deden onder meer de jeugdleden van Feyenoord en het Ministerie van Defensie al. “Wij vergelijken de EXO-L met een veiligheidsriem. Mocht er iets mis gaan, dan ben je blij dat je hem om hebt”, zegt Marcel de Geus, hoofd fysiotherapie bij Feyenoord.

 “Dit is net als de klapschaats,” zegt Marcel. “Mensen moeten er even aan wennen, maar na een tijdje willen ze niets anders meer.”