Battolyser: een batterij die ook waterstof produceert daagt conventionele waterstofproductie- en batterijtechnologie uit

februari 2, 2021

Battolyser, een spin-off van de TU Delft, bereidt zich voor op de installatie van een grootschalig energieopslagsysteem van batterijen dat ook waterstof gaat produceren. Deze gepatenteerde technologie daagt hierbij de conventionele alkalische elektrolysers voor de productie van waterstof en ammoniak uit om de overgang naar schone energie mogelijk maken.

De Battolyser is ontworpen om drie dingen te kunnen doen. Een; opvangen en opslaan van overtollige hernieuwbare energie die wordt opgewekt bij veel zon en wind. Twee; produceren van waterstof zodra de batterij volledig is opgeladen. Drie; gebruik van de in de batterij opgeslagen elektriciteit om waterstof te blijven produceren of terug leveren van deze elektriciteit aan het net als er een tekort aan zonne- en windenergie is.

“Conventionele elektrolysers kunnen dit ook, net als conventionele batterijen, maar de gepatenteerde Battolyser-technologie doet dit beter en tegen lagere kosten in situaties waarin het er echt toe doet”, zegt de uitvinder, Fokko Mulder, hoogleraar bij de afdeling Chemical Engineering van de TU Delft.

Klik hier om het hele verhaal te lezen.