Delftse spin-off Inkless klaar voor volgende stap in inktloos printen!

november 2, 2016

Printen zonder inkt. Inkless, een spin-off van de TU Delft, heeft dit onder de knie zonder dat de prints aan kwaliteit inboeten.

Vandaag presenteerde spin-off bedrijf Inktless haar revolutionaire printtechnologie via het zes uur journaal van de NOS. De gepatenteerde technologie maakt het mogelijk om in een hoge resolutie, zwart-wit printjes te maken, zonder het gebruik van inkt. Startup Inkless biedt een duurzame inkt-loze printtechniek. Hiermee minimaliseert Inkless de operationele kosten van printen, afval en de CO-2 uitstoot zonder verlies van kwaliteit en snelheid.

Jaarlijks wordt er wereldwijd voor 12.8 miljard euro aan zwarte cartridges en toners verkocht. We kennen allemaal wel de problemen rondom inktcartridges: ze zijn duur, slecht voor het milieu en net op het moment dat je dat belangrijke printje wil printen, blijkt je cartridge leeg te zijn. Dankzij technostarter Inkless, een spin-off bedrijf van de TU Delft, behoren deze problemen mogelijk tot het verleden. Met de wereldwijd gepatenteerde techniek die door Inkless is ontwikkeld, kan zwart-wit worden geprint zonder inktcartridges, toners of andere verbruiksartikelen. “Onze technologie maakt cartridges en toners in zijn geheel overbodig.” zegt medeoprichter Arnaud van der Veen. “We kunnen met inktloos printen de printmarkt volledig op zijn kop gaan zetten.”

Winst voor het milieu

‘Onze inktloze printtechnologie biedt veel voordelen’, zegt van der Veen. ‘Cartridges, toners of speciale coatings op het papier zijn niet meer nodig, wat een enorme milieuwinst oplevert. De productie van cartridges en inkt kost immers veel energie en levert afval en schadelijke emissies op. Minder dan 30% van de cartridges wordt maar gerecycled. De rest eindigt op de grote afvalhoop waar het meer dan 450 jaar duurt voordat een toner cartridge volledig is afgebroken. Naast de milieuvoordelen, zal het met een inktloze printer nooit meer voorkomen dat je cartridges leeg blijken te zijn op ongewenste momenten. Bovendien betekent printen zonder cartridges of toners dat er geen terugkerende kosten meer zijn, nadat de printer is aangeschaft. Dit levert een kostenvoordeel op.’

Carboniseren

‘Bij de methode van Inkless, die we samen met de Optics Research Group van de TU Delft hebben ontwikkeld, carboniseren we het papier,’ vertelt van der Veen. ‘Als je dat op een normale manier met een dun materiaal als papier probeert, brand je al snel door het papier heen. Ook is de print in dat geval niet permanent en onvoldoende zwart. Inkless heeft een veel betere controle over het carbonisatie-proces waardoor we minder diep hoeven te printen en dus niet door het papier heen gaan. We hebben ook een oplossing ontwikkeld die er voor zorgt dat de print voldoende zwart is en tevens permanent.’ De technologie is vastgelegd in meerdere patenten.

“We zijn nu klaar voor de volgende stap en verdere opschaling”

Opschaling

Van der Veen: ‘Er zijn al wel inktloze printtechnieken, zoals voor kassabonnetjes, maar die zijn milieuonvriendelijk en de kwaliteit is slecht; de print vervaagt bijvoorbeeld snel. Hierdoor lenen bestaande inktloze technologieën zich dus maar voor een beperkt aantal toepassingen. ‘Inkless haalt inmiddels de kwaliteitsstandaarden van conventionele printtechnieken, onder meer qua resolutie en printsnelheid’, zegt Van der Veen. ‘En dus zijn we nu klaar voor de volgende stap en verdere opschaling.’

Grote markt

Het printen van tekst, beeld en graphics kan gebeuren op papier, labels en oppervlakken van verpakkingen. ‘We hebben het dus over verschillende, grote markten: coding & marking (denk aan het printen van bijvoorbeeld houdbaarheidsdata en barcodes), digitale productieprinters en office- en consumentenprinters. We zijn aan het kijken wat voor ons de meest logische strategie en markt is, nu we de technologie echt op niveau hebben’, zegt Van der Veen. ‘Wellicht dat het voor ons slim is om met één of meerdere grotere partijen uit de markt te gaan samenwerken; de eerste contacten hebben we daarvoor al gelegd. Op die manier kan de schaal relatief snel omhoog en, naar verwachting, de prijs verder omlaag.’

team_inkless

Spin-off 

Inkless is ontstaan uit een afstudeerproject van Venkatesh Chandrasekar aan de TU Delft. Samen met medestudent Van der Veen richtte hij een bedrijf op dat de veelbelovende technologie verder heeft ontwikkeld met steun van Delft Enterprises, STW (Take Off initiative), Climate KIC en MIT-RVO. Het bedrijf maakt deel uit van de business incubator YES!Delft, de TU Delft is een van de aandeelhouders. De startup van Chandrasekar en Van der Veen (inmiddels beiden afgestudeerd) bestaat uit zeven werknemers en is gevestigd in Delft en Waddinxveen.

Zie ook het portfolio van Inkless >>