Delftse Start-up GBM Works wint de Philips Innovation Award 2017

mei 10, 2017

De Delftse startup GBM Works heeft de Philips Innovation Award 2017 gewonnen. De ondernemers die een methode hebben bedacht voor ‘stil heien’ op zee, kregen een geldprijs van 50 duizend euro waarmee ze hun uitvinding sneller naar de markt kunnen brengen.

De Philips Innovation Award 2017 werd gisteravond uitgereikt in Rotterdam. GBM Works, een spin-off van de TU Delft, versloeg in de finale vier andere startups, waaronder het Delftse robotica-bedrijf Somnox. Die kreeg nog wel de publieksprijs. Juryvoorzitter en CEO van Philips Frans van Houten noemde GBM Works een veelbelovende Nederlandse onderneming. Het geruisloos heien is ‘beter voor het leven in zee, maar ook beter voor de bouwers’, zei hij.

“Deze prijs helpt ons om sneller onze technologie te ontwikkelen”

Nu zorgt de bouw van bijvoorbeeld offshore windmolenparken nog voor veel geluidsoverlast, wat slecht is voor het leven in zee. Om het geluid te dempen, moeten dure installaties worden aangelegd. GBM Works heeft een revolutionaire methode ontwikkeld, de zogeheten GBM Pile Drill, waardoor geluidloos heipalen in zee kunnen worden geplaatst.

Dankzij de Philips Innovation Award kunnen de ondernemers hun uitvinding echt gaan realiseren. “Deze prijs helpt ons om sneller onze technologie te ontwikkelen”, zegt het bedrijf in een reactie. “We zijn er erg trots op dat we de award hebben gewonnen en willen iedereen bedanken die ons het afgelopen jaar heeft ondersteund.”