Delftse Startup Hardt ontvangt investering vanuit NS Innovatiefonds en UNIIQ voor verdere ontwikkeling Hyperloop

februari 23, 2017

Tech Startup Hardt heeft van NS Innovatiefonds en UNIIQ een investering ontvangen voor de verdere ontwikkeling van een nieuw transportsysteem. De investering werd bekendgemaakt door Minister van Economische Zaken Henk Kamp tijdens een homecoming event voor het TU Delft Hyperloop studenten team. Het team kwam op 29 januari jl. als grote winnaar terug van de Hyperloop PoD Competitie, die door SpaceX CEO Elon Musk werd georganiseerd in Los Angeles.

In Los Angeles is het Delft Hyperloop team, bestaande uit 30 studenten van de TU Delft, eerste geworden in de finale van SpaceX’s Hyperloop PoD Competitie. Met de competitie wil SpaceX CEO Elon Musk de ontwikkeling van een revolutionaire vorm van snel en energiezuinig transport stimuleren. Waarbij mensen en goederen met een snelheid van 1200 km/u door buizen met daarin een zeer lage luchtdruk reizen. Het Delft Hyperloop team nam het op tegen 27 teams uit de hele wereld. Zij ontvingen de eerste prijs voor ‘best design and performance’. Het prototype wist in de 1,25 kilometer lange proeftunnel een snelheid te halen van 93 km/u.

“Als het aan Hardt ligt is de Hyperloop binnen afzienbare tijd een realiteit”

Snelheid van een vliegtuig, gemak van een trein
Vier van de oprichters van het Delft Hyperloop project gaan door onder de naam ‘Hardt’ om de hyperloop te realiseren. Hardt ontwikkelt de komende jaren een hogesnelheid grondtransportsysteem in een luchtbuis waarin capsules passagiers naar hun plaats van bestemming brengen in een fractie van tijd wat we nu gewend zijn. Hyperloop biedt de belofte van reizen met de snelheid van een vliegtuig, maar met het gemak van een trein.

Highspeed en milieuvriendelijk
Naast de tijdswinst kan deze vorm van vervoer bijdragen aan een schonere en zuinigere manier van transport ten opzichte van de conventionele transportmiddelen. Daar waar vliegtuigen en auto’s schadelijke stoffen uitstoten en fossiele brandstoffen nodig hebben om zich te verplaatsen, is Hyperloop zelfvoorzienend door het gebruik van zonne-energie.
Met behulp van magneten zweeft de capsule boven een baan waardoor het energieverlies geminimaliseerd kan worden. Zonnepanelen op de buis leveren de stroom die nodig is om de capsule in beweging te brengen. De capsule kan snelheden bereiken van 1200 km/u omdat er geen luchtweerstand is in de speciaal ontwikkelende vacuümbuizen.

“Het is ons doel over vier jaar een volledig operationeel testtraject te hebben gebouwd” zegt Tim Houter, Chief Executive Officer Hardt. “Samen, als één Nederland, brengen wij de globale mobiliteit tot een nieuw niveau, en Nederland tot de top op het gebied van techniek en innovatie. Het startkapitaal van UNIIQ, Delft Enterprises en NS Innovatiefonds is hierin en goede impuls naar een nieuwe wereld van transport”, vervolgt Houter.

“technologie die de toekomst van transport zal veranderen”

Liduina Hammer, Fondsmanager bij UNIIQ voegde op haar beurt daaraan toe: “We zijn verheugd te kunnen investeren in het team dat bij de internationale Hyperloop competitie een fantastische prestatie heeft neergezet. Met de investering van het NS Innovatiefonds, Delft Enterprises en UNIIQ kan Hardt verder ontwikkelen aan de technologie die de toekomst van transport zal veranderen”.

Valorisatie op zijn best
“De ontwikkeling van de Hyperloop door Delftse studenten is een mooi voorbeeld van hoe Nederlands innovatief denkvermogen kan bijdragen aan een mondiaal vraagstuk. Wanneer zulke kennis daadwerkelijk wordt omgezet in concrete producten of diensten draagt dat bij aan onze economie.” gaf Minister Kamp, Economische Zaken aan. Naast liet Minister Kamp weten dat het ministerie van Economische Zaken de startup Hardt wil gaan ondersteunen bij het verder uitbouwen van hun innovatieve ideeën.

De afgelopen 10 jaar werkt de TU Delft naast technologische innovaties hard aan het verbreden van de blik onder haar studenten. Dit heeft onder andere geresulteerd in de D-Dream Hal. Een loods waar tientallen studenten met verschillende studieachtergond in teamverband samenwerken aan technologische innovaties. Alleen dit jaar al wordt er door de D-Dream teams deelgenomen aan 14 competities”. ”Delft Hyperloop is een mooi voorbeeld van zo’n team. Ze wonnen recent Elon Musk’s Hyperloop PoD competion in de VS, een prachtige prestatie. Vier van de teamleden willen nu de kennis en ervaring die ze hebben opgedaan omzetten in een nieuw bedrijf: Hardt. Dit soort ondernemende stappen steunt de TU Delft graag, dus willen we hen met een investering via participatiemaatschappij Delft Enterprises graag op gang helpen”, aldus Paul Althuis, Algemeen Directeur Delft Enterprises en TU Delft Valorisatie Centrum.