Green Basilisk derde in MKB Innovatie Top 100

september 29, 2016

Portfoliobedrijf Green Basilisk behoort volgens de Kamer van Koophandel en de Financiële Telegraaf tot de top 3 van meest innovatieve bedrijven van Nederland. VSParticle eindigde net buiten de top 10.

Portfoliobedrijf Green Basilisk behoort volgens de Kamer van Koophandel en de Financiële Telegraaf tot de top 3 van meest innovatieve bedrijven van Nederland. Meer dan 300 ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf hadden een innovatie voorgedragen voor de 11e editie van de MKB Innovatie Top 100. Nadat op 5 juli de shortlist van 100 bedrijven werd gepresenteerd, werd op 29 september bekend gemaakt dat Green Basilisk als derde is geëindigd. Dit gebeurde tijdens de Dag van de Innovatie in het Klokgebouw in Eindhoven, een evenement georganiseerd door de Kamer van Koophandel.

Ontwikkelaar van milieuvriendelijk maandverband Yoni.care voert de lijst aan, gevolgd door Robin Radar Systems, een detectieradar voor drones. Green Basilisk completeert het podium.

Green Basilisk, via Delft Enterprises opgericht door de TU Delft, produceert beton en betonherstelmiddel dat door gebruik te maken van micro-organismen scheuren in beton kan herstellen. Door deze zelf-helende eigenschappen is er veel minder onderhoud nodig wat niet alleen flink kan schelen in de onderhoudskosten van gebouwen en infrastructuur, maar ook overlast door herstelwerkzaamheden kan beperken.

Een ander portfoliobedrijf van Delft Enterprises, VSParticle, eindigde net buiten de top 10 op de 11e plaats. VSParticle ontwikkelt een apparaat waarmee nanoparticles veel eenvoudiger kunnen worden gemaakt dan nu het geval is. Op het moment spenderen onderzoekers een groot deel van hun tijd aan het maken van deze deeltjes, welke gebruikt worden in allerlei nieuwe nanomaterialen. Met het nieuwe apparaat van VSParticle wordt dit een stuk makkelijker, goedkoper en sneller waardoor de stap naar industriële productie mogelijk wordt. Aan de TU Delft werd vijftien jaar lang gewerkt achter de technologie, die al diverse prijzen in de wacht sleepte.