Investering van 250.000 euro voor PATS

oktober 7, 2019

PATS, het innovatieve bedrijfje dat vliegende plaaginsecten in de glastuinbouw uitschakelt met behulp van drones, krijgt een investering van 250 duizend euro uit het investeringsfonds van UNIIQ. Het geld wordt gebruikt voor verdere productontwikkeling en om de drones geschikt te maken voor de toepassing in andere gewassen.

De investering werd afgelopen vrijdag bekendgemaakt door wethouder Karin Zwinkels van de gemeente Westland tijdens het Westlandevent ‘Modern ondernemerschap’ bij Royal FloraHolland in Naaldwijk.

PATS richt zich momenteel op de bestrijding van motten, die flinke schade kunnen aanrichten in gewassen. Verspreid in de kas worden basisstations geplaatst, voorzien van camera’s. Zodra die een vliegende mot detecteren, wordt de drone razendsnel erop afgestuurd. De mot wordt uitgeschakeld door de roterende propellers van de drone, die daarna terugvliegt naar het basisstation. De technologie is milieuvriendelijk, omdat niet langer chemische bestrijdingsmiddelen nodig zijn.

PATS zet de UNIIQ-investering in om het R&D-team uit te breiden om het product sneller te ontwikkelen – en daarmee sneller naar de markt te brengen. “Wij zijn vanuit PATS heel blij met het vertrouwen van UNIIQ in ons team en onze technologie”, zegt co-founder Bram Tijmons. “Met onze innovatieve toepassing kunnen wij straks veel eindgebruikers ondersteunen bij het beschermen van hun gewassen.”

Liduina Hammer, fondsmanager UNIIQ: ““PATS is een spin-off  van de Technische Universiteit Delft die zich richt op een relevant probleem in de kas- en tuinbouw sector. De oprichters hebben een achtergrond binnen de onderzoeksgroep van MAVlab, het dronelab van de TU Delft. De financiering van UNIIQ geeft de ondernemers de gelegenheid om deze alternatieve en innovatieve manier van plaagdierbestrijding te valideren.”

Lees hier het volledige persbericht.