Blue Sparrow Fund: een nieuw fonds voor zorginnovatie

juni 2, 2015

Het YES!Delft MedTech event heeft vorige week een nieuw fonds voor ‘early stage’ startups in de medische sector voortgebracht. Het Blue Sparrows Medtech Fund moet 12 miljoen euro vrijmaken voor de jongste innovaties in de zorg.    

“Iedereen ziet de noodzaak van innoveren in de zorg, maar er zijn maar weinig investeerders die het aandurven om in early stage MedTech bedrijven te investeren”, zegt Bo Wiesman van NewCompliance. “Banken en bedrijven zijn te risicomijdend geworden. Dat gat vullen wij op.”

Om veelbelovende innovaties voorbij de eerste ‘proof of concept’- fase te helpen investeerde Wiesman, samen met zijn collega zorgondernemers van NightBalance, Clinical Graphics, LeQuest, Laevo en Sprinq in het Blue Sparrows fonds. “Wij zijn die eerste fase met succes voorbij en hebben omzet en klanten, maar we weten als geen ander hoe lastig het is om financiering te vinden voor een idee dat zichzelf nog niet heeft bewezen”, aldus Wiesman.

Het nieuwe fonds heeft behalve ervaren MedTech ondernemers ook twee ervaren fondsmanagers van Shamrock aan boord en kreeg dinsdag tijdens het YES!Delft MedTech Event de voorwaardelijke financiële toezegging van verzekeraar Menzis en ook de TU Delft participeert. “We denken begin 2016 onze eerste investeringen, vanaf 100.000 euro, te doen”, zegt Wiesman.

En dat is een zeer welkom initiatief, getuigen ook de zorginnovaties van onder meer Adjuvo Motion, Innofuse en Zivver op het YES!Delft MedTech Event, mede mogelijk gemaakt door Roche, FME en 3M. Het belang van efficiënte zorg van hoge kwaliteit neemt alleen maar toe. MedTech startups die daaraan bijdragen moeten daarom in de groeiversnelling worden gezet.

“Met NewCompliance hebben we centimeter voor centimeter het vertrouwen van de industrie en onze klanten gewonnen”, vertelt Wiesman over zijn bedrijf. “Door klein te beginnen hebben we uiteindelijk kunnen groeien naar het faciliteren van patiëntveiligheid en productiviteit in operatiekamers.”