PHYSEE wint KvK Innovatie Top 100

oktober 1, 2019

PHYSEE heeft de 14e editie van de KvK Innovatie Top 100 gewonnen. Het spin-off bedrijf van de TU Delft dat slimme, energie opwekkende ramen produceert mag zichzelf een jaar lang het meest innovatieve mkb-bedrijf van het land noemen. PHYSEE is gevestigd op de TU Delft Campus.

De jury, geleid door innovator Ruud Koornstra, was unaniem over PHYSEE: ‘Het wordt als doorbraaktechnologie voor de wereld gezien. Iedere architect kan het zo toepassen. PHYSEE staat voor een toekomst waarin gebouwen energie-positief worden zonder in te leveren op de esthetiek van de gevels. Dat maakt dit bedrijf tot een terechte winnaar.’

Groene energie         
De gepatenteerde vinding van PHYSEE bestaat uit zonnecellen in het glas die stroom opwekken en sensoren die het glas slim maken. De zonnecellen zorgen ervoor dat er altijd groene stroom is in de gevel. De sensoren meten omgevingsdata zoals temperatuur, licht en luchtkwaliteit en gebruiken deze informatie om gebouwen energiezuiniger te koelen, verwarmen en verlichten. Gebouwen worden zo 25% energiezuiniger en comfortabeler.

Baanbrekend
Daar waar de glasindustrie eerst niet geïnteresseerd was, beginnen glasproducenten nu steeds meer interesse te tonen. Van een kleine start-up is PHYSEE inmiddels een scale-up met meer dan 30 werknemers uit 10 landen. De eerste internationale opdrachten worden nu binnengehaald.

Samenwerking
TU Delft is aandeelhouder en partner in dit bedrijf via Delft Enterprises. PHYSEE werkt nog steeds intensief samen met de universiteit. Klik hier om te lezen hoe co-creatie PHYSEE heeft helpen groeien.