PHYSEE wint met PowerWindow de Postcode Lottery Green Challenge.

september 14, 2016

Delftse Startup PHYSEE is winnaar van de Postcode Lottery Green Challenge en wint daarmee een prijs van €500.000. Dit werd vanmiddag in de Westergasfabriek bekend gemaakt tijdens het jaarlijkse evenement van de Postcode Loterij waar de 5 finalisten hun business plan pitchten voor een vakjury, pers en algemeen publiek.

PHYSEE is een spin-off van de TU Delft en ontwikkelt PowerWindows. PowerWindows zijn transparante stroomopwekkende ramen om de bebouwde omgeving energieneutraal te maken, beginnend met commercieel vastgoed. PHYSEE heeft tijdens de grote finale van de Postcode Lottery Green Challenge de jury uitgenodigd in hun  ‘Mobile Lab’, dat door twee PowerWindows van 1,8m bij 1,8m van stroom wordt voorzien.

mobile-lab-on-the-road

Daarnaast heeft PHYSEE laten zien dat ze samen met hun eerste klant OVG Real Estate succesvol begonnen zijn aan de pilot in een bestaand gebouw. Dankzij medewerking van de Rabobank hebben ze nu in het herontwikkelingsproject van OVG Real Estate in Fellenoord ook de eerste PowerWindow van 1,8m bij 1,8m in het pand geïnstalleerd, het toekomstige nieuwe regionale hoofdkantoor van de Rabobank.

“Er is voor een cleantech startup geen groter compliment dan hieraan mee te mogen doen.”

De Postcode Lottery Green Challenge is voor startups in de energie sector de grootste internationale competitie. “Er is voor een cleantech startup geen groter compliment dan hieraan mee te mogen doen.” Aldus Willem Kesteloo CFO PHYSEE. In 2007 vond de eerste editie plaats nadat de Nederlandse Postcode Loterij geïnspireerd was geraakt door Bill Clinton om vooral op zoek te gaan naar en te investeren in jonge ondernemingen met toegewijde en briljante groene vindingen. Dit jaar werd de 10e editie gehouden in de Westergasfabriek in Amsterdam onder toeziend oog van koningin Maxima.

De runner-up uit de Green Challenge is Green City Solutions (DE) geworden en hebben een prijs van €200.000 gewonnen voor hun businessplan. De overige finalisten waren HomeBiogas (IL), Ioniqa Technologies (NL) en Steama.co (UK/KN).

Het prijzengeld is bedoeld om het business plan naar de markt te kunnen brengen. In het geval van PHYSEE houdt dit in dat zij hun PowerWindow op de markt kunnen brengen. De pilot van PHYSEE met OVG Real Estate en de Rabobank zal nog tot het einde van het jaar duren, waar uiteindelijk 30m2 PowerWindows de potentie van het product zullen laten zien aan de rest van de wereld.