Plannerstack en Google organiseren realtime OV-informatie

juni 10, 2015

Deze maand lanceerde Google haar realtime OV-informatiedienst in Google maps. Het initiatief werd mede opgezet door de open-dataorganisatie Plannerstack, een initiatief van het Delftse bedrijf Calendar42.

Vanaf juni kunnen alle OV-reizen in heel Nederland real-time gepland worden via Google Maps en Google Now. Eerder was OV informatie al wel beschikbaar, maar werden bijvoorbeeld vertragingen of rit uitval niet getoond.

Het toevoegen van realtime data is voor Google een logisch stap om het openbaar vervoer nog aantrekkelijker te maken.

Plannerstack

De leverancier van de OV-data is onderdeel van de non-profitorganisatie Plannerstack. Dit van oorsprong Nederlandse samenwerkingsverband van private en publieke partijen maakt zich hard voor open reisinformatie van hoge kwaliteit.

“We werken in Nederland aan het beschikbaar stellen van open data zodat nieuwe informatiediensten voor reizigers en automobilisten kunnen ontwikkelen. Het is mooi dat Google en de stichting Plannerstack de data nu gaan inzetten om reizigers te informeren”, zegt Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu).

“Nederland loopt hiermee wereldwijd voorop in toepassing van nieuwe technieken, waardoor we vlotter kunnen reizen en goederen sneller op de plek van bestemming zijn.”