Kitepower

Kitepower is een spin-off van de Technische Universiteit Delft die vliegende windenergie systemen op basis van geavanceerde vliegers ontwikkelt.

Windenergie

Windmolens benutten de kracht van de wind om duurzame energie op te wekken. De molens bevatten grote, zware stalen frames en funderingen. Dit maakt de bouw, het transport en de installatie van de molens kostbaar. Windmolens maken door hun maximale hoogte alleen gebruik van de lage windstromen. Vijfhonderd meter boven de grond is de wind echter veel krachtiger en bovendien overvloedig beschikbaar. Met de energie-genererende vliegers van Kitepower is duurzame energie opwekken op een veel goedkopere en flexibelere manier mogelijk.

De oplossing van Kitepower

De vliegers van Kitepower hebben weinig gewicht, zijn heel makkelijk te vervoeren, maken geen geluid en zijn binnen een uur eenvoudig te installeren. De ‘Kitepowers’ bevatten 90% minder materiaal dan de stalen windmolens. De vliegers bereiken doordat ze veel hoger komen en door het heen en weer vliegen in formaties hogere effectieve windsnelheden. De energie-generende vliegers zijn met een ketting verbonden aan verplaatsbare systemen op de grond, waardoor de energie kan worden opgeslagen.

De markt

Kitepower biedt met de logistieke flexibiliteit van de vliegers een uitstekend alternatief bij het uitvallen of uitblijven van conventionele energievoorziening. Kitepower richt zich met de energie-generende vliegers daarom eerst op gebieden waar geen elektriciteitsnetwerk aanwezig is en op plekken waar noodhulp moet worden geboden. Mensen in deze gebieden zijn meestal afhankelijk van diesel-generatoren, die voor het vervoer veel kosten en logistieke uitdagingen met zich meebrengen. Voor hun innovatie en voor de verdere productontwikkeling won de Delftse Startup Kitepower in 2016 de innovatiecompetitie van het Ministerie van Defensie voor de uitdaging ‘Energie voor operationeel optreden’, een prijs van €200.000.

Bedrijfsprofiel
Oprichting Maart 2016
Deelneming sinds Maart 2016
Oprichters Roland Schmehl
Johannes Peschel
Betrokken faculteit Lucht- en Ruimtevaart
Betrokken groep Kite Power Research Group
Werknemers 11
Website www.kitepower.nl

 

Bedrijfsgeschiedenis en mijlpalen
4 november 2016 – Kitepower wint €200k bij innovatiecompetitie Defensie
31 mei 2016 – Kickoff REACH project
10 juni 2016 – Oprichting Enevate B.V.