VSParticle wint startup-programma MIT

februari 25, 2015

VSParticle heeft dinsdag tijdens het YES!Delft Students E-Forum de STARTUP Competitie gewonnen. Deze competitie is een samenwerking tussen de TU Delft en MIT om ondernemerschap onder studenten te bevorderen. De winnaars van de competitie gaan volledig gesponsord drie maanden naar MIT om daar aan de Global Founders’ Skills Accelerator (MIT GFSA) deel te nemen.

Pitch

De finale vond plaats tijdens het Entrepreneurship Forum in de Aula van de TU Delft. Voor een vol auditorium hadden de zes bedrijven, te weten PowerWindow, VSParticle, Atmos UAV, Samsara, Beacon en CoH co., anderhalve minuut de tijd om hun startup te pitchen en enkele vragen van de jury te beantwoorden. Een groot succes volgens Kyle Judah, Program Director MIT GFSA: “Students were excited, the teams performed really really well”. Na een kort beraad van de jury werd het winnende team door juryvoorzitter Theun Baller, decaan van de faculteit 3mE, bekend gemaakt. De jury selecteerde VSParticle op de volgende criteria: “Is it real Delft Technology? Is it close to market? And which team would benefit most from a stay at MIT?”.

VSParticle

Aaike van Vugt en Tobias Pfeiffer zijn de grondleggers van VSParticle. Met hun achtergrond in Chemical Engineering aan de TU Delft ontwikkelden ze een ‘bench top unit’ die de productie en afzetting van nanodeeltjes op een drager in een stap mogelijk maakt. Met deze techniek zijn alle tussenliggende processen, transport en behandelingskosten overbodig. Aan de basis hiervan ligt een proces gebaseerd op ‘spark-ablation’, ontwikkeld aan de TU Delft, dat alle processtappen reduceert tot slechts een enkele stap. Dit is baanbrekende technologie die tot vele innovaties kan leiden, zoals Aaike het kort en bondig samenvat: “We want to bring you guys the next generation of products!”.

Prestigieus startup-programma

De MIT Global Founders’ Skills Accelerator is een jaarlijks terugkerend programma voor studenten van MIT en het meest vooraanstaande ‘student accelerator’ programma ter wereld. Elk jaar worden er behalve tien teams van MIT ook vier teams van andere universiteiten geselecteerd. Door de nauwe samenwerking tussen de TU Delft en MIT mag er dit jaar een team van Delftse studenten deelnemen. Van juni tot en met augustus worden de teams klaargestoomd voor het bedrijfsleven en worden ze begeleidt in het ontwikkelen van hun startup. Gedurende deze drie maanden kunnen de teams tot $20,000 verdienen door maandelijks gestelde doelen te behalen. Begin september presenteren de teams hun startup aan grote investeerders uit het Amerikaanse bedrijfsleven in de hoop genoeg startkapitaal te verwerven voor een vliegende start van hun onderneming.

Selectie

Begin februari heeft een selectie van de inzendingen, bestaande uit studententeams van de TU Delft, voor de STARTUP Competitie kunnen pitchen voor een jury tijdens de halve finale. De vijf beste pitches namen vandaag deel aan de finale.  De winnaars van het vak ‘Turning Technology into Business’ vormden dit jaar de zesde kandidaat.

Entrepreneurship Forum

Het Entrepreneurship Forum is een evenement dat jaarlijks zo’n 1000 studenten trekt en wordt georganiseerd door YES!Delft Students. Hier delen founders en CEO’s van succesvolle bedrijven hun verhaal met studenten en tussen hun presentaties door pitchen de finalisten van STARTUP. Zo ontstaat een interessante mix van lezingen van de gevestigde orde enerzijds en pitches van aanstormend talent anderzijds.